• 021-44455435
  • بخش فروش 09352256422

تعمیرات HMI اشنایدر

تعمیرات HMI اشنایدر

تعمیرات HMI اشنایدر

HMI (انسان-ماشین رابطه) یک قطعه کلیدی و اساسی در سیستم‌های اتوماسیون صنعتی است. HMI ها به عنوان واسطهای بین اپراتور و دستگاه‌های کنترلی عمل می‌کنند و قابلیت نمایش اطلاعات به صورت گرافیکی را دارا می‌باشند. یکی از برندهای مشهور در زمینه تولید HMI ها شرکت اشنایدر الکتریک می‌باشد.

بطور کلی، تعمیرات HMI اشنایدر شامل مراحل زیر می‌شود:

1. تشخیص مشکل:
اولین مرحله در تعمیرات HMI، تشخیص دقیق مشکل است. این شامل بررسی علائم و نشانگرهای خطا در HMI است و ممکن است نیاز به بررسی تاریخچه عملکرد و پیغام‌های خطا داشته باشد.

2. بررسی سیم‌کشی و اتصالات:
بعضی از مشکلات در HMI به علت سیم‌کشی ناصحیح و اتصالات غیر قابل اعتماد بوجود می‌آیند. در این مرحله، سیم‌کشی و اتصالات داخلی HMI بررسی و بررسی می‌شود.

3. بررسی نرم‌افزار:
نرم‌افزار HMI با مبتنی بر یک سیستم عامل می‌باشد و ممکن است خطاهای نرم‌افزاری باعث مشکل در عملکرد آن شود. در این مرحله، نرم‌افزار و تنظیمات HMI بررسی و به روزرسانی می‌شوند.

4. تعویض قطعات:
در صورتی که بعد از انجام مراحل قبلی همچنان مشکل برقرار است، قطعات معیوب مانند پردازشگر، حافظه، صفحه نمایش و یا بردهای دیگر تعویض خواهند شد.

5. آزمایش و عیب یابی:
در این مرحله، پس از تعویض قطعات، HMI آزمایش می‌شود تا مشکل برطرف شده است یا خیر. در صورتی که مشکل برطرف شود، HMI آماده استفاده خواهد بود و در غیر این صورت، عملکرد بیشتر بررسی و عیب یابی می‌شود.

دلایل خرابی صفحه لمسی اشنایدر

1. لایه ضخیمی از گرد و غبار در سطح صفحه لمسی: در این صورت باید صفحه لمسی را تمیز کنید. برای این کار می توانید از پارچه نرم و خشن استفاده کنید تا گرد و غبار را به آرامی از صفحه لمسی پاک کنید.

2. خراب بودن صفحه نمایش لمسی: اگر صفحه نمایش لمسی خراب است، لازم است آن را تعمیر یا تعویض کنید. برای اطمینان از وضعیت صفحه نمایش لمسی، می توانید آن را در سیستم دیگری تست کنید.

3. خراب بودن کارت کنترل صفحه لمسی: اگر کارت کنترل صفحه لمسی خراب است، باید آن را تعمیر یا تعویض کنید. برای این کار، باید قطعات مربوطه را با دقت بررسی کنید و از صحت و عملکرد آنها اطمینان حاصل کنید.

4. خطای نصب درایور صفحه لمسی: در این صورت باید درایور مناسب را برای صفحه لمسی نصب کنید. برای این کار، می توانید از وب سایت تولید کننده صفحه لمسی همانند اشنایدر استفاده کنید و درایور جدید را دانلود و نصب کنید.

5. معیوب بودن سیستم عامل کامپیوتر: اگر سیستم عامل کامپیوتر معیوب است، ممکن است مشکلاتی در عملکرد صفحه لمسی رخ دهد. در این صورت، باید سیستم عامل را بررسی و در صورت نیاز به نصب مجدد یا به روز رسانی آن اقدام کنید.

6. معیوب بودن پورت سریال میزبان کامپیوتر: اگر پورت سریال میزبان کامپیوتر معیوب است، باید آن را تعمیر یا تعویض کنید. برای این کار، بهتر است از یک پورت سریال جایگزین استفاده کنید و از سازگاری آن با سیستم و کارت کنترل صفحه لمسی اطمینان حاصل کنید.

نشانه های خرابی در HMI

نشانه های خرابی در HMI (واسط انسان و ماشین) اشنایدر، بیانگر وقوع مشکلات یا خرابی هایی در سیستم است که می تواند بر اجرای صحیح و عملکرد یک پروسه یا دستگاه تأثیر بسزایی داشته باشد. در اینجا به برخی از نشانه های خرابی رایج در HMI اشنایدر اشاره می شود:

1. صفحه نمایش خاموش یا قفل شده: اگر صفحه نمایش HMI خاموش باشد یا قفل شده باشد و عکس العملی نسبت به لمس یا دستورات ورودی کاربر نشان ندهد، معمولاً نشانه ای است که سیستم به طور کلی خراب است یا منبع تغذیه آن ممکن است قطع یا متوقف شده باشد.

2. تاخیر در پاسخگویی: اگر HMI با تاخیر زیادی به دستورات ورودی کاربر یا تغییرات ورودی پاسخ می دهد، این نشانه ممکن است به وجود خرابی در سیستم نشان دهد. مشکلات ممکن عبارتند از اشتباهات نرم افزاری، مشکلات در سخت افزار، تنظیمات نامناسب، فشار زیاد بر روی سیستم و بیش از حد پیچیدگی نرم افزار.

3. پیغام های خطا: اگر HMI پیام خطاهای مختلف را نشان دهد، نشانگر وقوع خرابی در سیستم است. پیام های خطا ممکن است مربوط به عملکرد یک پروسه خاص، اشتباهات در ورودی/خروجی، نامعتبر بودن تنظیمات یا تغییرات تجهیزات باشد.

4. از کار افتادن برنامه: اگر برنامه HMI به طور غیرمنتظره ببندد یا از کار بیافتد، این نشانه ای است که سیستم عمل نمی کند یا پروسه های در حال اجرا ممکن است به طور ناگهانی متوقف شده باشند.

مهم است برای توانایی تشخیص و رفع مشکلات HMI، کاربران و تعمیرکاران با نشانه های خرابی رایج و رفتارهای عادی HMI در صورت خرابی آشنا باشند. در صورت بروز خرابی همچنین می توان با دانش و مهارت های تعمیرکاران، نرم افزارهای تعمیر، یا با استفاده از راهنمای تعمیر و نگهداری ارائه شده توسط شرکت سازنده مشکل را تشخیص داد و رفع کرد.

هزینه تعمیرات خرابی در HMI

هزینه تعمیرات خرابی در HMI یکی از عوامل مهم در صنعت است که باید بررسی و مدیریت شود. HMI (واحد رابط کاربری انسان-ماشین) یک دستگاه الکترونیکی است که برای کنترل و نظارت بر سیستم های صنعتی استفاده می شود. اگر این دستگاه خراب شود و درست کار نکند، ممکن است تولیدات توقف یافته یا کیفیت کاهش یابد که به هزینه های بالایی برای سازمان منجر می شود.

عوامل متعددی می تواند باعث خرابی HMI شود. برخی از عوامل عبارتند از: خرابی قطعات الکترونیکی، مشکلات نرم افزاری، صدمات مکانیکی، آسیب های آبی، خطاهای پیکربندی و …

هزینه تعمیرات خرابی HMI می تواند با توجه به جنس قطعه خراب شده، میزان خرابی و کارکرد قبلی دستگاه، مهارت ها و تجربه تعمیرکاران، قطعات یدکی و … متغیر باشد. همچنین، هزینه توقف تولید نیز باید در نظر گرفته شود، زیرا تعمیرات معمولاً زمان زیادی را می طلبد و فرآیندها را متوقف می کند.

اشتراک گذاری این مقاله

Post a comment

Your email address will not be published.